Osamu Tezuka ja MangaMania! -näyttelyt Tampereen taidemuseossa

Koska:
5.9.2019 – 5.1.2020 Koko päivä
2019-09-05T00:00:00+03:00
2020-01-06T00:00:00+02:00
Missä:
Tampere, Tampereen Taidemuseo
Puutarhakatu 34
Tampere
Hinta:
11€/5€ Lue lisää lippuhinnoista Tampereen Taidemuseon sivuilta
Yhteystiedot:
Tampereen Taidemuseo
03 5656 6577

Aika: 7.9.2019 – 5.1.2020
Paikka: Tampereen taidemuseo
Tapahtumalaji: Kuvataide, Näyttelyt
Pääsymaksu: 11 / 5 €
Järjestäjä: Tampereen taidemuseo

Osamu Tezuka ja MangaMania! -näyttelyt Tampereen taidemuseossa

Japanilaisen mangan luojaksi ja jumalaksi nimitetyn Osamu Tezukan (1928–1989) originaaliteoksista koostuva näyttely Osamu Tezuka – Mangan jumala on hänen ensimmäinen museonäyttelynsä Euroopassa. Se on toteutettu yhteistyössä tokiolaisen Osamu Tezuka Productionin kanssa ja kattaa museon keski- ja yläkerroksen.

Manga tarkoittaa japanilaista sarjakuvaa. Japanilaisissa lehdissä ja pokkareissa päivittäin julkaistavia sarjakuvia lukevat kaiken ikäiset ihmiset niin kodeissaan kuin julkisilla paikoilla. Sarjakuvan merkitys Japanissa on paljon laajempi kuin Euroopassa. Manga lukuisine eri alalajeineen muodostaa suurimman osuuden japanilaisista kustannusmarkkinoista, ja se on vähitellen saanut maailmanlaajuisen yleisön Suomea myöten.

Nykyaikaisen mangan perustajan Osamu Tezukan näyttelyssä on esillä noin 200 originaaliteosta hänen uransa eri vaiheilta. Näyttelyssä nähdään Tezukan tunnetuimpia sankarillisia sarjakuvahahmoja urhoollisesta Atom-robotista mangan ensimmäiseen naispuoliseen sankariin Princess Knightiin. Tezuka loi mittavan uransa aikana nykymuotoisen mangan eri tekniikat, joista tunnetuimpiin kuuluu hänen elokuvamainen piirrostyylinsä ja suurisilmäiset manga-hahmot. Hänen manga-taiteensa oli kerronnallista, psykologisesti tarkkanäköistä, yhteiskunnallisesti kantaaottavaa ja arvomaailmaltaan syvästi humaania.

Osamu Tezukaa pidetään paitsi mangan, myös animen isänä ja häntä on kutsuttu Japanin Walt Disneyksi. Näyttelyssä nähdään mangan lisäksi katkelmia hänen tunnetuimmista anime-elokuvistaan. Animella tarkoitetaan japanilaista animaatiota. Monet tunnetuista anime-elokuvista perustuvat mangaan, niin myös Tezukan kohdalla.

MangaMania!

MangaMania! -näyttely on toteutettu yhteistyössä japanilaisen mangan johtavien tutkijoiden kanssa, jotka työskentelevät Kyoto International Manga Museumissa ja Kyoto Seika University International Manga Research Centerissä. Näyttely luotaa manga-taiteen perusteita eri lajityypeistä suosituimpiin julkaisuihin ja mangan sosiaali- ja kulttuurihistoriallisiin sekä tuotannollisiin kysymyksiin.
Näyttelyiden ohessa järjestetään useita manga- ja Japani-teemaisia tapahtumia, joista ensimmäinen on näyttelyn avajaisviikonloppuna 7.9. pidettävä Mangan yö.

Vuosi 2019 on Suomen ja Japanin diplomatiasuhteiden 100-vuotisjuhlavuosi. Manga-näyttely liittyy osaltaan juhlavuoden ohjelmistoon.

Aukioloajat

  • ti–to 9–17
  • pe 9-18
  • la–su 10–18
  • ma suljettu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *